SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

100 g cukru

  • Czy słodzik aspartam jest bezpieczny? Raport 2023!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Aspartam to syntetyczny słodzik, który jest około 200 razy słodszy od zwykłego cukru, ale ma znikome ilości kalorii. Znajduje się w wielu produktach, które znaleźć można w sklepach, zwłaszcza tych, które są reklamowane jako "bez cukru" czy "light". Możemy go znaleźć przede wszystkim w dietetycznych napojach lub pod postacią tabletek/proszków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 962 Data: 2023-07-22 01:09:30
  • [...] 2012;18(28):4326-49. Essays Biochem. 2006;42:105-17. IDEA Health and Fitness Association. “Exercise and the Inflammation Process” Science Daily. “Fitness Reduces Inflammation, Study Suggests” Med Sci Sports Exerc. 2011 Jun;43(6):1002-9. doi: 10.1249/MSS.0b013e3182059eda. Circulation. 2003; 108: e81-e85 doi: 10.1161/01.CIR.0000093381.57779.67.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8181 Data: 2019-01-12 10:32:12
  • [...] przechodzą tylko owoce świeże, starannie wyselekcjonowane aby zagwarantować zarówno smak jak i jakość produktu. Wartości odżywcze frużeliny ALLNUTRITION: CHERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 98 kcal 0 g tłuszczu 0,8 g białka 22 g węglowodanów (w tym 7,4 g cukru) 0,9 g błonnika 0,02 g soli STRAWBERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 85 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4797 Data: 2019-01-13 14:11:04
  • Coraz więcej osób jest zainteresowanych przestrzeganiem diety wegetariańskiej, wegańskiej lub ograniczeniem stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to łatwiejsze dzięki dostępności produktów roślinnych z dużą zawartością białka. Podsumowanie Jak widać, istnieje mnóstwo możliwości na zastąpienie mięsa w posiłkach. Wszystko jest tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1812 Data: 2021-08-10 15:08:25
  • [...] makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba razowego, czy owoców takich jak pomarańcze, a skoncentrowanego soku pomarańczowego, frytek i batatów.  Referencje: Harris E. Study: Carbohydrate Quality Matters for Body Weight. JAMA. Published online October 25, 2023. doi:10.1001/jama.2023.20629  

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 841 Data: 2023-10-27 10:16:59
  • Ile owoców i warzyw dziennie? Nowe zalecenia WHO

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11412 Data: 2018-08-27 07:49:43
  • Picie wody z sokiem z cytryny - efekty i skutki uboczne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6937 Data: 2019-07-26 07:50:29
  • Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim.  Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2538 Data: 2021-06-01 11:02:23
  • NUTLOVE PRALINES - pralinki na każdą okazję

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Uprzyjemnianie sobie czasu słodyczami z reguły kojarzy się z nadmiarem cukru oraz tłuszczu, i koniec końców kalorii w diecie. Nie same kalorie jednak są tutaj najgorsze, a dobór surowców i półproduktów. Otóż słodycze, które tworzą największe koncerny żywnościowe na świecie, z reguły produkowane są z większym nastawieniem na zysk, aniżeli zdrowie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 582 Data: 2022-06-09 20:08:44
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] działają. Niedojrzałe owoce tego gatunku w większości składają się ze skrobi (80-90% skrobi). Przejrzałe banany są bogate w cukry proste: glukozę i fruktozę. Banan w 100 g dostarcza ok. 20 g węglowodanów, pomijalne ilości tłuszczów (0,33 g) i białka (1,09 g). 20 g węglowodanów to tak jakby nasypać 4 łyżeczki cukru, a później twierdzić, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1175 Data: 2022-07-20 06:55:08
  • W dobie dostępu do Internetu problemem jest zalew nieprawdziwych informacji dotyczących treningu, ale też szeroko rozumianego zdrowia. Wiele osób twierdzi np., iż organizmy GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia m.in. rakotwórcze – tylko…, że aż 87% naukowców z USA zrzeszonych w ramach American Association for the Advancement of Science twierdzi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6623 Data: 2017-03-28 20:12:51
  • Aktualizacja 16.05.2021 Coraz więcej nauki, coraz większa presja w pracy, kłopoty rodzinne, choroba. Śmierć bliskiej osoby. Ciężkie treningi. Uciążliwa dieta redukcyjna. Jestem przekonany, że przynajmniej kilka z tych rzeczy nie jest Ci zupełnie obca. A jeśli tak jest, jesteś poddawany czynnikom stresotwórczym.  Wspieranie wysiłku sportowca i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4575 Data: 2017-05-11 08:18:29
  • [...] powinny wystąpić objawy informujące chorego o konieczności spożycia dodatkowych węglowodanów. Podsumowanie W literaturze opisano przypadek kulturysty, który wziął ponad 100 mikrogramów clenbuterolu i jego serce biło 254 razy na minutę, normalne dawkowanie jest wielokrotnie mniejsze). Lekarze medycyny ratunkowej powinni być wyczuleni na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3899 Data: 2022-01-06 20:09:20
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7491 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • [...] Szybko i tanio można zbadać stężenie insuliny na czczo oraz glukozy na czczo. Jakie powinno być stężenie glukozy? Normalnie stężenie glukozy nie powinno przekraczać 100 mg/dL. Uwaga, w starszych wydaniach książek (np. w 10. edycji angielskojęzycznej i w pierwszym polskim tłumaczeniu z 2013 r., które opiera się na 10. edycji) norma dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2299 Data: 2022-10-03 08:05:14
  • Co jeść przed treningiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tego typu: 80 g kaszy jaglanej, 150 g pieczonej piersi z kurczaka, sałatka warzywna na bazie kapusty kiszonej, cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek 80 g ryżu brązowego, 150 g łososia pieczonego, sałatka z pomidorów i papryki 200 g gotowanych ziemniaków, 100 g wątróbka drobiowa duszona, plus deser kefir z pokrojonym bananem i rodzynkami.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10924 Data: 2017-07-03 09:44:46
  • Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8033 Data: 2017-11-07 09:46:54
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4645 Data: 2018-08-16 11:00:20
  • [...] z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z nadwrażliwością na to białko. Czarny ryż Czarny ryż posiada o wiele lepsze właściwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5835 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • [...] mogą powodować hiperglikemię. Poziom glukozy we krwi i wrażliwość na insulinę są znacznie lepsze, gdy robi cardio. Anthony mówi też, że przy cukrzycy nigdy nie będziesz mieć 100% kontroli. Mimo starań i bycia skrupulatnym są dni, w których jego poziom glukozy we krwi szaleje bez powodu. Jednak Bailes jest optymistą i mimo gorszych dni, po prostu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1750 Data: 2019-02-06 18:06:26