Aspartam to syntetyczny słodzik, który jest około 200 razy słodszy od zwykłego cukru, ale ma znikome ilości kalorii. Znajduje się w wielu produktach, które znaleźć można w sklepach, zwłaszcza tych, które są reklamowane jako "bez cukru" czy "light". Możemy go znaleźć przede wszystkim w dietetycznych napojach lub pod postacią tabletek/proszków [...]
[...] przechodzą tylko owoce świeże, starannie wyselekcjonowane aby zagwarantować zarówno smak jak i jakość produktu. Wartości odżywcze frużeliny ALLNUTRITION: CHERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 98 kcal 0 g tłuszczu 0,8 g białka 22 g węglowodanów (w tym 7,4 g cukru) 0,9 g błonnika 0,02 g soli STRAWBERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 85 kcal [...]
Coraz więcej osób jest zainteresowanych przestrzeganiem diety wegetariańskiej, wegańskiej lub ograniczeniem stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to łatwiejsze dzięki dostępności produktów roślinnych z dużą zawartością białka. Podsumowanie Jak widać, istnieje mnóstwo możliwości na zastąpienie mięsa w posiłkach. Wszystko jest tak [...]
[...] makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba razowego, czy owoców takich jak pomarańcze, a skoncentrowanego soku pomarańczowego, frytek i batatów. Referencje: Harris E. Study: Carbohydrate Quality Matters for Body Weight. JAMA. Published online October 25, 2023. doi:10.1001/jama.2023.20629
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]
Uprzyjemnianie sobie czasu słodyczami z reguły kojarzy się z nadmiarem cukru oraz tłuszczu, i koniec końców kalorii w diecie. Nie same kalorie jednak są tutaj najgorsze, a dobór surowców i półproduktów. Otóż słodycze, które tworzą największe koncerny żywnościowe na świecie, z reguły produkowane są z większym nastawieniem na zysk, aniżeli zdrowie [...]
[...] działają. Niedojrzałe owoce tego gatunku w większości składają się ze skrobi (80-90% skrobi). Przejrzałe banany są bogate w cukry proste: glukozę i fruktozę. Banan w 100 g dostarcza ok. 20 g węglowodanów, pomijalne ilości tłuszczów (0,33 g) i białka (1,09 g). 20 g węglowodanów to tak jakby nasypać 4 łyżeczki cukru, a później twierdzić, że [...]
W dobie dostępu do Internetu problemem jest zalew nieprawdziwych informacji dotyczących treningu, ale też szeroko rozumianego zdrowia. Wiele osób twierdzi np., iż organizmy GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia m.in. rakotwórcze – tylko…, że aż 87% naukowców z USA zrzeszonych w ramach American Association for the Advancement of Science twierdzi, [...]
Aktualizacja 16.05.2021 Coraz więcej nauki, coraz większa presja w pracy, kłopoty rodzinne, choroba. Śmierć bliskiej osoby. Ciężkie treningi. Uciążliwa dieta redukcyjna. Jestem przekonany, że przynajmniej kilka z tych rzeczy nie jest Ci zupełnie obca. A jeśli tak jest, jesteś poddawany czynnikom stresotwórczym. Wspieranie wysiłku sportowca i [...]
[...] powinny wystąpić objawy informujące chorego o konieczności spożycia dodatkowych węglowodanów. Podsumowanie W literaturze opisano przypadek kulturysty, który wziął ponad 100 mikrogramów clenbuterolu i jego serce biło 254 razy na minutę, normalne dawkowanie jest wielokrotnie mniejsze). Lekarze medycyny ratunkowej powinni być wyczuleni na [...]
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
[...] Szybko i tanio można zbadać stężenie insuliny na czczo oraz glukozy na czczo. Jakie powinno być stężenie glukozy? Normalnie stężenie glukozy nie powinno przekraczać 100 mg/dL. Uwaga, w starszych wydaniach książek (np. w 10. edycji angielskojęzycznej i w pierwszym polskim tłumaczeniu z 2013 r., które opiera się na 10. edycji) norma dla [...]
[...] tego typu: 80 g kaszy jaglanej, 150 g pieczonej piersi z kurczaka, sałatka warzywna na bazie kapusty kiszonej, cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek 80 g ryżu brązowego, 150 g łososia pieczonego, sałatka z pomidorów i papryki 200 g gotowanych ziemniaków, 100 g wątróbka drobiowa duszona, plus deser kefir z pokrojonym bananem i rodzynkami.
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z nadwrażliwością na to białko. Czarny ryż Czarny ryż posiada o wiele lepsze właściwości [...]
[...] mogą powodować hiperglikemię. Poziom glukozy we krwi i wrażliwość na insulinę są znacznie lepsze, gdy robi cardio. Anthony mówi też, że przy cukrzycy nigdy nie będziesz mieć 100% kontroli. Mimo starań i bycia skrupulatnym są dni, w których jego poziom glukozy we krwi szaleje bez powodu. Jednak Bailes jest optymistą i mimo gorszych dni, po prostu [...]